Search by region

    UK

    Europe

    Middle East

    USA

    Asia

    India

    Haileybury SciTech

     

    A sustainable science building to unify campus and connect disciplines

     
    Location:Hertfordshire, United Kingdom
    Client:Haileybury College
    Year:2023

    This new Science Technology building (SciTech) for Haileybury School will improve its science offer, act as a catalyst for better connectivity between STEM disciplines and contribute to a more collegiate campus environment. Our vision integrates existing buildings and new accommodation around a courtyard which

    brings the disciplines together both symbolically and physically. A new cloister will become an active social hub for the science and technology disciplines and can be used for study, mentoring and exhibitions

    The project, which was won in a design competition, features a new research block and will offer experimental, teaching and interactive space as well as a dedicated Stan-X laboratory run in collaboration with the University of Oxford and Stanford University. SciTech will also be accessible to the School's partner secondary academy, Haileybury Turnford, which sponsors outreach programmes for local prep and secondary schools to use the facilities.



    The architectural concept opens up the rear of Herbert Baker’s 1930’s neo-classical science building to create an axial connection between one side of the cloister and the contemporary Design Technology building opposite. A new teaching building containing biology and computational laboratories is arranged in a linear block, three storeys high, as an extension to one of the wings of the Baker Building. Within it, classrooms are located at either end of the block allowing for windows on all three sides to maximise daylight and views. The fourth side of the courtyard is formed by the two storey top lit research block with a butterfly rooflight.

    Sustainability features include a CLT structure and green roofs. Operational energy will be minimised with ground source heat pumps, natural ventilation supplemented by mixed mode ventilation in the laboratories and good daylight provision to all spaces.

    By consolidating the existing buildings within a small footprint, much of the site is now free for future development.