We were commissioned to design a music building for Bryanston School following the completion of the nearby Sanger Centre.

The building features a 300-seat auditorium, along with rehearsal, practice and teaching spaces. It responds to the richly varying context, which includes the Grade I-listed Norman Shaw house to the west, and Beech Wood to the south, by arranging a series of linked buildings around a central open courtyard, with each of the roofs sloping inwards.

The main entrance to the building provides access directly off the upper plateau into a triple-height space, which allows views to the wood beyond.

The significant level change across the site is taken advantage of by situating the modern music department in a semi-basement area with an open side onto the courtyard. Above this sit two wings of accommodation containing practice and teaching spaces, general teaching classrooms and administration. The main recital hall has a fan shaped plan and dramatic roof form facing back towards Coade Hall.

The building helps enhance circulation around the site through a new external space adjacent to Coade Hall and the Applied Arts complex, and improved connectivity to the existing school refectory.

Details

  • Location Dorset, United Kingdom
  • Value £6 million
  • Size 2,500 m²
  • Client Bryanston School
  • Year 2014

Selected Awards

  • Wood Awards: Interiors Award