Stratford Library offers a wide range of learning environments, including a large social 'hub' and cafe at ground floor level, and space for 150,000 books on the upper levels for use by the Education, Health, Sport & Bioscience, Law and Psychology Schools. It has dramatically improved the University's library services, reinvigorated the Stratford Campus and helped to raise the profile of the University.

The Library is spatially flexible, attractive and is a stimulating place to study, with a range of media including the latest interactive technologies: an advanced digital library, self-issue and return services, and an automatic book sorter.

The upper floors look into a central planted light-well that is glazed at ground floor level. This is part of an overall acoustic strategy that ensures the learning areas are isolated from the ground floor hub space. The Library looks out over a simply landscaped courtyard, that provides valuable green space for the surrounding portion of campus.

The project received a BREEAM 'Excellent' rating, with roof mounted solar PV panels fulfilling the London Plan's renewables target of a 20% reduction in CO2 emissions.

Details

  • Location London, United Kingdom
  • Value £8.6 million
  • Size 4,200 m²
  • Client University of East London
  • Year 2013

Selected Awards

  • CIBSE Building Performance Awards: New Build Project of the Year (up to £10m)
  • Civic Trust Awards: Commendation
  • The Association of Acoustic Noise Consultants: Winner, Architectural Acoustics
  • Concrete Society Awards, Certificate of Excellence, Education Building Category