This significant existing building adjacent to Liverpool Street Station and the future Crossrail Station has been extensively rebuilt and extended in a major development for British Land. The redevelopment creates a new, contemporary identity for the building, befitting its size and location, connecting to the Broadgate estate and one of the public entrances to Liverpool Street Station.

The existing 1980 building originally designed by Arup Associates in response to the banking industry ‘Big Bang’, featured deep floor plans suitable for dealer floors. In order to create a modern and flexible office space Hopkins stripped the building back to its structural frame, relocated cores to the perimeter of the building to create more open and flexible office layouts and created a new central atrium.

An additional three floors of office accommodation were created whilst retaining the existing foundations and a large proportion of the existing steelwork, thereby significantly reducing the embodied carbon in the new building and allowing the Network Rail retail areas below to continue trading throughout construction. The development creates a total of 520,000 sq ft of lettable office space.

At ground floor level new escalators and pedestrian walkways inserted into Octagon Mall improve permeability through the scheme and provide opportunity for new retail accommodation as well as creating a dramatic entrance to Broadgate for passengers emerging from Liverpool Street station.

A double height colonnaded walkway surrounds the building and helps to visually separate the retail from the office accommodation above. Two entrance lobbies are provided for the office building, one on Liverpool Street to the south and the other on the north side with entrances from both the Circle and Octagon Mall. Escalators from both lobbies take people up to the main reception space located at second floor level where they emerge at the base of a dramatic elliptical atrium. An open staircase ascends the side of the atrium and connects into the lift lobbies on each floor creating a link back to reception and aiding with orientation around the building.

The top five floors of the building are progressively setback from the edge to create a series of planted terraces and outdoor amenity spaces that have step-free access from the adjacent office spaces.

Hopkins Architects worked with Universal Design Studio to develop the design of the entrance lobbies and the second floor lobby which accommodates the main reception, café, informal meeting and flexible work areas. Interiors have been designed as welcoming, flexible spaces for building users and visitors alike.

100 Liverpool Street has achieved a BREEAM Outstanding rating and is on target to achieve WELL Gold certification.

Details

  • Location London, United Kingdom
  • Size 69,000 m²
  • Client British Land
  • Year 2020

Selected Awards

  • AIA UK Design Award: Large Project