Marina Towers

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Details

  • Location Dubai, UAE
  • Value Confidential
  • Size 310,000 m²
  • Client Emaar
  • Year 2004

These offshore towers are a proposal for a more sustainable approach to high-rise architecture in the rapidly developing Middle East, reducing reliance on oil and minimising energy use whilst providing the luxurious standards associated with residential projects in the region.

The design responds to the client's brief for a striking iconic form and at the same time addresses the need for a low energy building, which is pleasant and comfortable to live in. Shading and natural ventilation of individual apartments is achieved by the use of "shading scales" to the outside surface, which also double up to maximise views and privacy. Residents will therefore be able to have virtually 360° views from the interior living areas to the outside land and seascapes, without spoiling the view with solar controlled tinted glass. The scales also create windbreaks so that windows can be opened and terraces used at high levels.

The structure of the towers, which range in size from 35 storeys to 65 storeys in height, have been designed as a "tripod" with each tower supporting the next one. This creates a very efficient and simple triangulated structure, which results in a far more elegant vertical form. Each tower is curved out from a narrow plan at lower levels to be wider in the upper floors where larger apartments will be more in demand.

The tops of the towers each have a wind turbine which powers water pumps taking cool water from deep below the seabed. This energy is used to cool the exposed mass of the building as well as powering lifts and common facilities.  For six months of the year, apartments will be able to be naturally ventilated and during the summer months they will also have significantly reduced cooling loads than standard high-energy residential blocks found elsewhere in Dubai.

Details

  • Location Dubai, UAE
  • Value Confidential
  • Size 310,000 m²
  • Client Emaar
  • Year 2004

Project team

Awards

  • Cityscape Architectural Review: Future Projects Award