Details

  • Location Southwark, London, United Kingdom
  • Value £1.75 million
  • Size 275 m²
  • Client Herne Hill Velodrome Trust
  • Year 2017

Historically the pride of the national track cycling community, the 1892 velodrome had fallen into disrepair and by 2010 needed immediate action to secure its long-term future and re-establish itself as one of the centres of the cycling in the London. The project, which is on Metropolitan Open Land and in a Conservation Area, reorganises the facilities on the site providing more useable space including a fabric covered area for bad weather activities.

These upgrades will also allow the Velodrome to function in parallel with the main London 2012 Velodrome as it provides excellent novice experience before moving onto the steeper 250 m banking of indoor venues.

The centrepiece of the scheme will be a new pavilion to replace the existing derelict structure. It will include changing facilities and coaches room as well as covered outdoor seating and a new meeting/club room featuring views over the track. The original cast iron columns from the 1890's are incorporated into the design.

Work to resurface and add lighting to the 450 m track and was completed in 2011 and Planning permission for the pavilion was granted by Southwark in June 2015. Constuction now under way and is expected to be complete later this year.

Details

  • Location Southwark, London, United Kingdom
  • Value £1.75 million
  • Size 275 m²
  • Client Herne Hill Velodrome Trust
  • Year 2017