Details

  • Location Dresden, Germany
  • Year 2003

In May 2003, we took part in a competition to design a new ice rink in Dresden. We developed an elegant and cost-effective building by designing a simple and lightweight shell using minimal materials. The building consists of an upper level and three main halls covered by a graceful curving roof allowing an abundance of natural light into the building. The load-bearing roof is constructed of timber and insulated foil cushions. Each hall is made accessible via a common foyer.

Within view of the nearby river, the building is situated in a clearing that is partially enclosed by trees. It is surrounded by mounded earth which is formed from the excavation of the property to create façades.

Sustainability was central to the design and included significant use of natural ventilation, the creation of a test-station to monitor site contamination, a reduction in the dumping of waste material and the re-use of residual material. In addition, an efficient organisation of the floor plan reduced the outside surface of the building and heating and cooling loads were reduced through the use of a lowered basement.

Details

  • Location Dresden, Germany
  • Year 2003