Details

  • Location Hamburg, Germany
  • Size 230,000 m²
  • Client Freie und Hansestadt Hamburg

The University'  disjointed faculties are currently connected via a common social heart at the Bundesstraße; Social functions such as the auditorium, refectory, cafeteria, retail and the museum are allocated on this main piazza; the Bundesstraße itself becomes a tree-lined boulevard that invites people into the campus.

Permeable perimeter walls around the three clusters forming the campus integrate perfectly into the urban tissue of the surrounding neighbourhood whilst allowing maximised areas for the University. The internal activities are frequently visible from the outside and the public can access café's and galleries within the development. At the new Campus Bundesstraße University life meets the city. The perimeter walls create a series of public and semi-private courtyards all of different geometry, size and atmosphere.

The campus is linked with the city by introducing openings in the perimeter wall towards important existing street axis or connecting views. Entrances are located at strategic positions and allow for views in and out due to their transparent design. A network of routes at pedestrian level makes the campus easily accessible for students and residents of the surrounding neighbourhoods.

The top two floors offer a wonderful green oasis set back to conform to the traditional eaves and roofs of the historic town, the façades, made from insulated glazing, look out onto a series of 'hanging gardens' which act as social break out spaces and offer stunning views over the city. In addition the roof is used for photovoltaic and experiment areas.

All faculty buildings are based on the same grid and façade module. By use of these simple architectural components we have created diverse settings and spaces. Different façade materials and colours are used to distinguish between offices and laboratories of the various faculties. The fabric of the buildings is designed to reduce energy demands to a minimum. In addition energy is generated from renewable resources as far as possible.

Details

  • Location Hamburg, Germany
  • Size 230,000 m²
  • Client Freie und Hansestadt Hamburg

Similar projects