The Forum

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Details

  • Location Norwich, United Kingdom
  • Value £25 million
  • Size 20,000 m²
  • Client Norwich and Norfolk Millennium Co Ltd
  • Year 2001

After a fire destroyed the Norwich Library in 1994, a millenium project was initiated to re-house it, together local visitor and business centres, a 'Heritage' exhibition and shop, bar and restaurant and the local BBC station, Look East. The old library site was combined with the adjacent car park to form a complete city block surrounded by civic buildings.

The Forum is conceived as a courtyard surrounded by a three storey, horseshoe-shaped enclosure of loadbearing brickwork, which accommodates the various activities on a series of balconies. The courtyard roof is supported by bow-string steel trusses forming leaf shaped panels, infilled with acoustically absorbent material or glazing. Light enters into the heart of the building, creating a dynamic public atrium.

The key sustainable strategy is the use of the building mass as a 'passive' environmental modifier and the introduction of 'active' building engineering systemsto assist the fabric in recycling ambient energy.

The Forum has already established itself as a focus for city activities. Its spectacular glazed end wall frames the Gothic church tower of St Peter Mancroft, welcoming the city in and forming a major new public space in the forecourt.

Details

  • Location Norwich, United Kingdom
  • Value £25 million
  • Size 20,000 m²
  • Client Norwich and Norfolk Millennium Co Ltd
  • Year 2001

Awards

  • Brick Award
  • Civic Trust Awards: Urban Design
  • RIBA Regional Award